WANITA DIURUT OLEH TUKANG URUT LELAKI

April 18, 2017 in Artikel, Soalan & Jawapan

Soalan:
Bolehkah seorang wanita yang mengalami sakit tulang belakang berurut dan berubat dengan perawat lelaki tetapi perawat tersebut menutup badan pesakit dengan menggunakan kain tebal serta tidak terbuka aurat.

soalanjawapan

 

Berubat adalah termasuk di dalam keperluan bahkan dalam sesetengah keadaan menjadi wajib untuk berubat sebagai satu ikhtiyar dalam menyembuhkan sesuatu penyakit.

Melihat kepada persoalan di atas, sekiranya itu sahaja pilihan yang ada, iaitu hanya tukang urut lelaki itu sahaja yang boleh melakukannya, maka ia dibenarkan oleh syarak. Namun sebaiknya adalah dengan mencari tukang urut wanita terlebih dahulu dan sekiranya tiada, maka dibolehkan untuk tukang urut lelaki mengurut wanita tersebut.
Meskipun dibenarkan oleh syarak, maka terdapat beberapa perkara yang perlu diambil berat terlebih dahulu[1]. Antaranya:

  1. Mestilah hadir bersama untuk menemani wanita tersebut dari kalangan mahramnya, suaminya atau perempuan yang thiqah (dipercayai).
  2. Mestilah dengan syarat ketiadaannya perawat/doktor perempuan bagi perempuan dan ketiadaan perawat/doktor lelaki bagi lelaki. Oleh itu, dibenarkan syarak bagi perawat yang berlainan jantina untuk merawat pesakit. Begitu juga perlu didahulukan perawat/doktor yang muslim.
  3. Hanya kawasan yang sakit sahaja yang boleh dilihat dan juga dirawat dan tidak pada bahagian yang tidak berkaitan.

Dalil bagi kebolehannya adalah berdasarkan hadis riwayat Jabir RA:

أَنَّ أُمَّ سَلَمَةَ، اسْتَأْذَنَتْ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِي الْحِجَامَةِ فَأَمَرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَبَا طَيْبَةَ أَنْ يَحْجُمَهَا

Maksudnya: Sesungguhnya Umm Salmah meminta izin dari Rasulullah SAW untuk dibekam maka Nabi SAW mengarahkan Abu Taibah untuk membekam Umm Salmah.
Riwayat Muslim (2206)

Wallahu a`lam.