Konvensyen Inspirasi Khadijah 16 April 2016

August 1, 2016 in Aktiviti Semasa

Kata pepatah Inggeris : Behind a successful man , there is a great woman.
Antara objektif program ini diadakan ialah sebagai medium untuk mengambil inspirasi peranan seorang wanita dan juga seorang isteri, Saidatina Khadijah yang tetap mempertahankan Rasulullah sebagai seorang suami meskipun masyarakat Arab Jahiliyyah pada ketika itu meminggirkan Rasulullah disebabkan dakwah yang dibawa oleh Baginda Nabi SAW.

Selain daripada itu , dalam program ini juga para peserta akan didedahkan tentang peranan wanita dalam bidang ekonomi dan perniagaan. Ini dapat dilihat daripada peribadi Saidatina.Khadijah yang juga 15merupakan seorang usahawanita yang cukup berjaya dalam bidang perniagaan. Bukan sahaja cukup cemerlang dalam bidang perniagaan , namun Saidatina Khadijah telah berhempas pulas dalam membantu dakwah Nabi Muhammad SAW sehingga sanggup mengorbankan harta benda demi memastikan kelangsungan dakwah Nabi Muhammad SAW dapat diteruskan..
Seramai 150 orang peserta telah mengikuti Konvensyen Inspirasi Khadijah ini.Dalam konvensyen yang berlangsung selama setengah hari ini , pelbagai input telah disampaikan oleh barisan penceramah yang 16terbilang termasuklah input yang disampaikan oleh Puan Hajjah Rohani Binti Datuk Mohd Shahir yang merupakan seorang pakar perancang kewangan , Ustazah Norhafizah Binti Musa yang merupakan pensyarah di Universiti Teknologi Malaysia dan beberapa lagi penceramah yang tidak kurang hebatnya.
Para peserta turut dihiburkan dengan persembahan nasyid yang disampaikan oleh Kumpulan Nasyid In Team
Semoga jasa dan pengorbanan Saidatina Khadijah dapat diambil iktibar dalam melayari kehidupan sebagai seorang mukmin